startpagina   
  voeding favorieten perspectieven ideeënbus column   activiteiten    
  gelijkwaardige communicatie thuiszorg   biodanza   impro bijles Grieks leren  
  mijn theorieverslagen  
 
 
Biodanza

Van 2006 tot 2015 ben ik met biodanza bezig. Ik omschrijf biodanza als een vrije expressie dans. Op mij heeft deze vorm van dansen een heerlijk verzachtend effect. Bij het dansen leer ik me door mijn gevoel te laten leiden.

Als opstapje over biodanza geef ik op deze pagina een korte toelichting op biodanza. Op een andere pagina  staan mijn verslagen die ik voor de opleiding heb geschreven. Voor mijn uitgebreide verhaal over biodanza raad ik je mijn monografie aan! Deze heb ik geschreven aan het einde van mijn opleiding tot biodanzafacilitator.Wat werkt voor mij bij biodanza?
 
Dansen op allerlei soorten muziek
Heerlijk om op allerlei soorten muziek te dansen! Al m'n energie in een pittige dans kwijt te kunnen en daarna bijvoorbeeld in een dans op de plaats mee te stromen op de melodie van de muziek.

In contact met mijn gevoel blijven tijdens de workshop
Tijdens de biodanza workshop praat je niet met elkaar. Praten associeer ik met de ratio. Daarom helpt zwijgen me bij mijn gevoel te blijven.
Ik blijf goed in contact met mijn gevoel, als ik rustig en diep ademhaal. Ook probeer ik er op te letten, onnodig gebruikte spieren zoveel mogelijk te ontspannen.
Door de prominente plaats van het gevoel is er geen sprake van afgesproken grenzen. Het is aan de danspartners, hoe intiem zij hun dans maken. Dat vind ik de uitdaging van biodanza. Hoe gaat de dans er uit zien? Waar komt de grens te liggen? Ik laat me hierin leiden door mijn gevoel plus wat ik aan signalen van de ander meen op te pikken. Als ik bij mijn gevoel blijf, voelt na een workshop dezelfde mate van intimiteit ook vertrouwd.

Contact maken met de ander
Elkaar ontmoeten vind ik een sterk punt van biodanza. Ik merk dat oogcontact en lichamelijk contact de ontmoeting voor mij compleet maken.
Samen dansen zie ik als een oefening in afstemmen. Ik ben dan mijn impulsen aan het afstemmen op die van de ander. Bij improvisatietheater gebruiken ze hiervoor de uitdrukking: volg de volger.

Oefening baart kunst
Hoe vaker ik dans, hoe makkelijker ik tijdens het dansen in contact kom met mijn gevoel. Ik vermoed dat ik hierdoor ook meer mijn eigen dans ga dansen. Het één versterkt het ander.
Tijdens de opleiding tot biodanzafacilitator dans ik maandelijks ook een weekend. Op de wekelijkse workshop na zo'n weekend glijd ik nog makkelijker in de dans.