startpagina   
    voeding   favorieten perspectieven ideeënbus column activiteiten  
 
 
Op zoek naar gezonde voeding

Tot voor kort [2005] had ik een paar stelregels inzake voeding:
- eet matig en gevarieerd;
- eet weinig vet.
Na enkele gesprekken met een vriendin bleek er nogal een hiaat in mijn kennis over voeding te zitten. Het dagelijks lezen van Trouw bleek geen garantie te zijn om op voedingsgebied breed geïnformeerd te zijn. Zou bepaalde informatie over voedsel soms teveel tegen de haren van aandeelhouders of adverteerders instrijken? Of zet dergelijke informatie het wereldbeeld van de lezers teveel op de helling?

Blijkbaar staat de overheid ook niet te springen om bepaalde informatie over voedsel duidelijk te communiceren naar de burger. Voor deze communicatie is het Voedingscentrum verantwoordelijk. Op papier lijkt onafhankelijkheid en objectiviteit gegarandeerd. Een kanttekening hierbij is het fenomeen van onuitgesproken macht: de minder-machtige voelt aan wat de machtige wil horen en stemt zijn handelen hierop af.

In 2008 heb ik het boek "Een pleidooi voor echt eten" van Michael Pollan gelezen, zie mijn samenvatting. Ik vind hem een betrouwbare gids in voedingsland. Hij bekijkt de situatie vanuit een breed perspectief. Daardoor heeft hij ook oog voor maatschappelijke mechanismen.

In plaats van weinig vet eet ik tegenwoordig meer eko-producten, bij voorkeur onbewerkt en van lokale komaf. Verder probeer ik nog beter te letten op de invloed van lobby-groepen.

Ik heb hieronder grote en minder grote waarschijnlijkheden over onze voeding opgesomd. Voor mezelf heb ik een afweging gemaakt, wat ik het meest waarschijnlijk vind. Deze informatie staat bovenaan. Ik zou zeggen: "Overweeg het in uw hart".

Reageer op deze pagina


Minder mineralen in onze voeding
In onze voeding zitten nu minder mineralen dan vroeger. Het blad Ode (nr. 56, mei 2003) meldt de volgende cijfers. Steeds betreft het een vergelijking tussen 1940 en 1991.
- wortels: 75% minder magnesium en 48% minder calcium;
- tomaten: 90% minder koper;
- prei: 74% minder calcium;
- appels: 27% minder zink;
- vlees: 41% minder calcium en 54% minder ijzer.
Een waarschijnlijke oorzaak van de verschraling is het gebruik van eenzijdige kunstmest.
 
Onverzadigde vetten ongeschikt voor bakken en braden
In onverzadigde vetten zitten één of meerdere dubbele bindingen tussen koolstofatomen. Deze binding blijft bij verhitting niet intact, waarbij er schadelijke peroxiden ontstaan.
Een goed alternatief is kokosolie. De ongeraffineerde variant bevat alle stoffen die ook in de kokosnoot zitten en heeft dus ook de smaak van kokos.
 
Cholesterol staat in een overdreven kwaad daglicht
De lever maakt zelf cholesterol als er te weinig in onze voeding zit. Eén ei per dag kan dus geen kwaad. Een cholesterol-verlagend dieet is vooral lucratief voor de farmaceutische industrie. De stof homocysteïne is kwalijker voor je bloedvaten. Deze stof zit nauwelijks in ons eten, maar een tekort aan B-vitaminen of foliumzuur stimuleert de productie er van in ons lichaam.
Uitgebreide informatie vind je elders.
 
De ene vet is de andere niet
Verzadigde vetten zorgen er voor dat bloedvaten dichtslibben. Een teveel aan koolhydraten kan ook voor dit effect zorgen, omdat het lichaam het overschot aan koolhydraten omzet in verzadigde vetten.
 
Transvetten
Een trans- en een cis-vet kun je vergelijken met je linker- en je rechterhand. In de natuur komen vooral cisvetten voor. De natuurlijke transvetten zijn gemaakt door een bacterie in een maag van herkauwers. Daarom tref je natuurlijke transvetten aan in melk en vlees van deze dieren. De synthetische transvetten kunnen ontstaan bij een onderdeel van het bewerkingsproces van vetten.
Onderzoek lijkt aan te tonen dat vooral synthetische transvetten een negatieve invloed op bloedvaten hebben. Sinds eind jaren negentig heeft de overheid bij wet geregeld dat er in vetproducten maar een klein percentage transvetten mag zitten. Maar: voor samengestelde producten met vet (chips, koekjes, kant-en-klaar maaltijden, etc.) zijn geen regels opgesteld.
De biologische producenten hebben onderling afgesproken helemaal geen synthetische transvetten in hun producten te verwerken. Albert Heijn voelt zich blijkbaar niet gebonden aan deze afspraak. In haar biologische cashewnotenpasta zit gehard vet (een synoniem voor synthetisch transvet).
Uitgebreide informatie vind je elders.